Mallorca
 
 

  Bestemmingen
  Verzorgingstype
  Prijsklasse
  Klantwaardering
  Aantal sterren   ★★★★★ ()   ★★★★+ ()   ★★★★ ()   ★★★+ ()   ★★★ ()   ★★+ ()   ★★ ()   ★+ ()   ★ ()

Mallorca informatie

Mallorca is het grootste eiland van de Balearen. Het heeft een oppervlakte van 2.667 vierkante kilometer. Mallorca heeft een 550 kilometer lange kustlijn. Het klimaat is hier warm in de zomer en zacht in de winter. Mallorca telt 615.000 inwoners waarvan de helft in de hoofdstad Palma de Mallorca woont. De mensen van Mallorca zijn zeer beleefd en gastvrij, al komen ze serieus en afstandelijk over. De talen die men hier spreekt zijn Spaans en Catalaans. In de toeristische plaatsen  wordt ook Engels en eventueel ook Duits gesproken.

 

Op het eiland Mallorca zijn een paar interessante grotten te vinden. De bekendste hiervan zijn Cuaves del Drach en Cuaves del Hams. Deze twee grotten liggen in het oosten van het eiland, bij het plaatsje Porto Cristo.

 

Mallorca Cuaves del Drach
Cuaves del Drach is waarschijnlijk de indrukwekkendste grot en is ongeveer twee kilometer lang. Om het uur mag er een groep van een paar honderd man de grot in. In de grot kunnen de prachtige stalactieten en stalagmieten aanschouwd worden. Sommige mensen kunnen het niet laten een foto te maken, terwijl dit eigenlijk verboden is, ter behoud van de grot. Aan het eind van de tunnel, wordt er een klassiek mini-concert gehouden door een aantal musici die rondvaren op een bootje in een meertje. Dit meertje wordt prachtig verlicht en het is dan ook een waar schouwspel om naar te kijken. Zelfs schreeuwende kinderen hielden even hun mond. Aan het eind van het concert is het mogelijk om nog een stukje over het meer te varen, maar er is ook een prachtig verlicht wandelpad naar de uitgang. Voor volwassenen is de prijs 11.50 euro en voor jonge kinderen is het gratis.


Mallorca Cuaves del hams
Deze grot is misschien niet zo indrukwekkend als de Cuaves del Drach, maar het is zeker de moeite waard even een kijkje te nemen. Het leuke is dat men een beetje geschiedenis mee krijgt door de video te bekijken van Jules Verne, die dood ging op dezelfde dag dat de grot werd ontdekt. Deze grot wordt door wat minder grote groepen bezocht en is dus een aanrader voor de wat meer rustzoekende toerist. De prijs van een ticket is wel wat aan de dure kant, 19 euro voor een volwassene en 9,50 euro voor kinderen tussen 4 en 12 jaar. Voordeel is wel dat er hier in tegenstelling tot de Cuaves del Drach wel foto’s mogen worden genomen en men een drankje krijgt tijdens de excursie.


Mallorca Tren de Soller
Er rijdt een heel leuk authentiek houten treintje van de plaats Palma naar de plaats Soller. Tijdens dit indrukwekkende ritje, wat ruim een uur duurt, rijdt je door het indrukwekkende landschap van het westen van het eiland Mallorca. Het berglandschap wat doorkruist wordt met de vele olijfbomen, tunnels en nauwe valleitjes heet ‘Serra de Tramuntana’. Dit gebergte is het grootste van het eiland en heeft pieken van rond de 1000 meter hoog. Onderweg stopt de trein nog bij het plaatsje Bunyola, wat op zich niet zo veel voorstelt. Vanaf het binnenlands gelegen plaats Soller is het mogelijk met de trein naar Port de Soller te gaan, wat aan de kust ligt. Port de Soller biedt de mogelijkheid om naar Sa Calobra te gaan met de boot. Dit is wel wat duur en kost dan ook rond de 40 euro, inclusief het retourtje naar Palma.


Mallorca Marineland
Het is niet echt een Must-do, maar als je met kinderen reist, is het zeker leuk om Marineland Mallorca te bezoeken. Het ligt vlakbij Palma en vanuit het hele eiland rijden er wel bussen richting dit spectaculaire amusementspark, dan wel richting Palma, waar men kan overstappen. Marineland is zoiets als het dolfinarium in Harderwijk. Er kan naar shows gekeken worden van dolfijnen en zeeleeuwen. Maar ook zijn er verschillende haaien en exotische vissen te vinden in de aquaria. Als je van krokodillen en slangen houdt, zal je ook tevreden terugkijken op het uitje. Het park is in de openlucht, dus als het wat minder weer is, in het laagseizoen bijvoorbeeld is het verstandig op iets van een regenjas mee te nemen. Niet alleen vanwege eventuele regenbuien. Vooral in de zomer kan het erg druk zijn en je hoeft niet raar op te kijken als je in een wachtrij belandt.


Mallorca Cathedral de Sue
Bezoek je de stad Palma de Mallorca en hou je van historische gebouwen, dan is deze immense kathedraal zeker de moeite waard om eens van binnen en van buiten te aanschouwen. Aan te raden is om wat vroeger op de dag te gaan in het hoogseizoen, dan is het er nog lekker rustig. Ook het laagseizoen is ideaal om dit deze hoogwaardige architectuur eens te bewonderen. Het gebouw is ontworpen door Antoni Gaudí en de bouw startte rond 1300. Het gebouw is pas afgemaakt in 1601 en is voornamelijk gebouwd in een gotische bouwstijl. In 1851 zorgde een aardbeving even voor wat opschudding, maar het beschadigde gebouw ging niet ten onder. Volwassenen betalen 4 en kinderen 3 euro voor de entree.


Mallorca stranden
De belangrijkste attracties van Mallorca zijn toch wel de vele mooie inhammen en zandstranden met fijn zand. Op veel stranden van Mallorca wappert de  blauwe vlag van de Europese Unie. Dit betekent dat deze stranden veilig en schoon zijn en dat deze stranden goed onderhouden worden. La bahia de Pollence is de fraaiste en kleinste baai van Mallorca. Het strand op het eiland dat een echt natuurspektakel vormt is Torrent de Pareis,  Sa calobra. Voor de echt witte stranden en de turquoise zee, moet je in het oosten van Mallorca zijn. Stranden in de buurt van het nationale park ‘de la Peninsula de Llevant’ zijn werkelijk de mooiste. Twee voorbeelden zijn Cala Agulla en Cala Mesquida. Het glooiende duinenlandschap en de prachtige overloop naar het strand, maakt deze stranden tot een idealistisch vakantieoord. Hoewel deze stranden tot de absolute top horen van het eiland, zijn er talloze andere stranden waar fantastisch zandstrand is, waar je heerlijk kunt zonnen en genieten van een welverdiende vakantie. Start je zoektocht online naar de beste Mallorca last minute.

 

Mallorca bezienswaardigheden
Son Marroig kent een van de mooiste uitzichten van het eiland Mallorca. Hier bevindt zich een door golven en wind doorboorde rots. Een aanbevolen excursie tijdens je verblijf op Mallorca is met een traditionele tram naar Port de Soller.

 

Gruta de Arta is een bovennatuurlijk decor dat vergeleken wordt  met de griezelige sfeer van “Divina Comedia” van Dante en zeker een bezoekje waard tijdens je vakantie. Formentor is een klein naburig natuurlijk onaangetast eilandje omringd door kristalhelder water. Het strand is hier zacht fijn wit zand. Verschuilt opgesteld staat hier een oud en luxe hotel en een van de mooiste onder de hotels van Mallorca. Het hotel wordt veel bezocht door beroemdheden van over de hele wereld.

 

Mallorca klimaat
Warme zomers en zachte winters. Gemiddelde temperatuur in de hoofdstad Palma over het gehele jaar  20 graden.  In de bergen daalt de temperatuur aanzienlijk. In de winter zijn hier vaak besneeuwde bergtoppen te vinden. In het noorden van het eiland is een matige regenval in de herfst en winter. In het voorjaar en zomer kan men genieten van een schitterende zon.

 

Mallorca watersport
Qua watersport doet Mallorca zeker niet onder ten opzichte van andere eilanden op de Balaeren. Je kunt er uitstekend surfen en ook duiken is op verschillende plaatsen mogelijk. Een van de beste duikplekjes is bij Port de Pollença. Bij Badia de Pollença kun je de onderwaterwereld van Mallorca ontdekken, waaronder het spotten van octopussen, roggen en andere vissen. Ook zijn er mogelijkheden om hier vlakbij te kite-surfen bij Sa Marina en Ca’n Cap de Bou.

Parasailing is ook een leuke waterattractie. Hierbij wordt een parachute aan een lang touw achter een speedboot gekoppeld. Wanneer deze vaart maakt, stijg je op en krijg je een mooi uitzicht van de directe omgeving. De hoogte die dan wordt bereikt is meestal rond de 65 meter, maar er zijn er ook. Dit duurt meestal maximaal 30 minuten. Op bijna alle grote stranden aan de oost/zuidkust van Mallorca, is dit wel mogelijk.


Mallorca shoppen
Wil je echt een dagje shoppen in bekende modewinkels als de Zara en de H&M, dan zul je echt naar de hoofdstad van het eiland moeten: Palma de Mallorca. Hier is het op het gebied van shoppen toch wel te doen. De bekendste merken hebben zich gevestigd in de twee belangrijkste winkelstraten van Mallorca: Avenida Jaime III en Paseo del Borne.


Naast de invloeden van buitenaf op het gebied van lifestyle, heeft Mallorca zelf ook een aantal lokale producten die gekocht kunnen worden. Behalve de leerindustrie, is ook de parelindustrie een belangrijke bron van inkomsten. Het leer vind je vooral in de stad Inca en de parels in de stad Manacor.


Olijfbomen en bijbehorende producten horen ook bij Mallorca. Niet alleen de olijfolie is bekend. Het hout van de olijfboom is ook uitermate geschikt om meubels of kunstwerkjes van te maken. In een fabriek in Manacor is dit ook te bekijken en de winkel ernaast biedt een enorm scala aan houtwerk.